
Çocuklarda Ortodonti
Çocukluk yaş dönemi, çocuğun yüz ve çene yapısının hızla geliştiği ve değiştiği bir dönemdir. Bu nedenle çene ve dişlerdeki bozuklukların erken yaşlarda teşhis ve tedavi edilmesi, ortodontik müdahalelerin sonuçları açısından kritik bir öneme sahiptir. Ayrıca, ortodontik problemlere erken tanı koyulması ve tedavi edilmesi, çocuğun maksimum yüz büyüme potansiyelinin kullanılmasına yardımcı olur. Bu sayede çeneler arası ilişkilerdeki bozuklukların çeşitli ağız içi ve ağız dışı apareylerle ameliyatsız tedavisi mümkündür.
Çocuklarda erişkinlere göre kemik yoğunluğu daha düşük olduğu için diş hareketi çocuklarda daha kolay olmaktadır. Aksine, erişkinlerde dişlerin çevresindeki yoğun kemik, diş hareketine daha fazla direnç göstermektedir. Çocukluk döneminde ortodontik tedaviye başlanırsa, tedavi süreci daha kısa ve daha az karmaşık olacaktır.
Büyüme ve gelişim devam ederken çocuklarda çene bozukluğu var ise, çeşitli aygıtlarla çenelerin büyümesi yönlendirilerek bozukluk düzeltilmektedir. Tedavide çocuğun büyümesi kullanılmaktadır. Bu nedenle kemiğin büyümesinin yönlendirilmesi için erken yaşta mutlaka tanı konulmalı ve hangi çeneden kaynaklanmasına bağlı olarak bazı bozukluklarda 7-8 yaşlarında bazılarında ise hemen ergenliğin öncesinde tedaviye başlanmalıdır. Bu dönemde ileride daha ciddi dişsel ve iskeletsel problemlere neden olabilecek sorunlar daha basit ortodontik apareyler ile tedavi edilebilmektedir. Bu dönemleri kaçıran ve tedavi olamayan hastalarda ise kemiksel bozukluk artık büyüme ile düzeltilememektedir, büyüme bittikten sonra çene ameliyatı gerekmektedir. Bu nedenle erken yaşlarda yapılan tedavi çok önemlidir.
Özetle, çocukluk yaşlarında ortodontik tedavi, diş ve çene anormalliklerinin düzeltilmesi ve dentofasiyal gelişimin yönlendirilmesi açısından bir dizi avantaja sahiptir:
Büyüme Potansiyeli: Çocukluk döneminde, çocukların çene ve yüz yapıları hızla geliştiği için çene bozukluklarında erken müdahale, bu büyüme potansiyelini en iyi şekilde kullanmayı sağlar. Ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırabilir.
İdeal kapanış: Erken yaşlarda yapılan ortodontik tedavi, diş ve çeneler arası ilişkilerin erken uyumu ile daha sağlıklı bir gülümseme ve çiğneme fonksiyonu sağlar. Bu sayede, ortodontik tedavi sonrası çenelerin büyümesi normal ilişki ile devam eder.
Daha Kısa Tedavi Süresi: Çocukluk döneminde kemik yapısı daha yumuşak olduğundan ortodontik tedavi, daha kısa sürede sonuçlanabilir. Basit sorunların erken tedavi edilmesi bozukluğun şiddetlenmesini engelleyecek ve sonrasında daimi dişler sürdükten sonra yapılacak olan sabit ortodontik tedavi dediğimiz tel tedavi ihtiyacını azaltıp tedavi süresini kısaltmaktadır.
Psikolojik Faydalar: Çocukluk döneminde ortodontik tedavi, akran baskısını azaltacak ve özsaygı üzerinde olumlu etkiler yapacaktır. Düzgün dişlere sahip olmak, çocuğun özgüvenini arttırabilir.
Fonksiyonel İyileşme: Erken yaşlarda yapılan tedavi, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını düzeltir. Bu durum da genel yaşam kalitesini artırır. Ayrıca, ideal kapanışın elde edilmesi dişlerde çürük ve dişeti problemi oluşma riskini azaltabilmektedir.
Dişlerin düzgün sürmesi: Çenelerdeki darlığın erken dönemde çözülmesi, hayat boyu kullanılacak kalıcı dişlerin gömülü kalma ihtimalini ortadan kaldırır, düzgün sürmeleri için yer sağlar.
Çocuğumu bir Ortodonti uzmanına götürmemi gerektiren durumlar nelerdir?
- Süt dişlerinin çürük veya başka nedenle erken kaybedilmesi,
- Kötü alışkanlıkların (parmak emme, tırnak yeme, dudak ısırma, dudak emme) bulunması,
- Dilin yutkunma sırasında dışarı çıkması,
- Burun solunumu yerine çocuğun ağzından solunum yapması,
- Dişlerinde çapraşıklık, eğriliklerin bulunması,
- Yeni çıkan dişlerin içeriden veya dışarıdan sürmesi,
- Yüzde asimetri,
- Çocuk dişlerini kapattığında önde açıklık olması,
- Alt veya üst çenenin ileride veya geride olması durumunda çocuğunuzu en erken dönemde mutlaka bir ortodonti uzmanına muayene ettirmelisiniz.
Blog Yazıları
Prof. Dr. Emine Uluğ Kaygısız tarafından yazılmış, yapılan tedavi hizmetleri ile ilgili sık sorulan sorulan sorular ile ilgili blog yazıları.