
Erişkinlerde Ortodontik Tedavi
Sağlıklı ve güzel bir gülüşe her yaşta ortodontik tedavi ile sahip olunabilir. Literatürde ortodontik tedavi gören hastaların %30’unu erişkin bireylerin oluşturduğu bildirilmiştir. Ortodontistiniz size özel tedavi planını oluştururken birçok değişkeni göz önünde bulundurur, ancak yaş kısıtlayıcı değildir. Bununla birlikte kemik yapısının ve diş köklerinin sağlığı önemli kriterlerdir. Yani, kendi dişlerinizle estetik bir gülüş her yaşta mümkündür.
Erişkin yaşta yapılan ortodontik tedavinin avantajları:
*Estetik bir gülüş elde edilir.
*Düzgün hizalanmış dişlerin, fırçalama ve diş ipi ile temiz tutulması daha kolaydır. Böylece, diş çürüğü riski azalır.
*Üst ve alt dişlerin kapanışının düzeltilmesi, dişlere gelen uygun olmayan kuvvetleri azaltır; ısırma ve çiğneme yeteneğinizi geliştirir ve dişlerinizin uzun süre ağzınızda kalma şansını artırır.
*Ortodontistiniz, eksik dişiniz varsa dişin eksik olduğu boşluğu kapatabilir veya bir köprü veya implant için bir boşluk oluşturarak proteze hazırlık yapabilir.
* Alt ve üst çeneyi ilgilendiren uygun olmayan iskeletsel anomalilerde ortognatik cerrahi öncesinde ve sonrasında ortodontik tedavi yapılabilir.
*Ortodontik tedavi ile elde edilmiş düzgün hizalanmış dişlerin, diş eti hastalığına yakalanma riski azalır.
Erişkin ortodontik tedavi yöntemleri çocuklardakine benzerdir. Braketler-teller veya şeffaf plaklar ile tedavi yapılabilir. Erişkin hastalarımın sosyal hayatlarının tercihine bağlı olarak genellikle dışarıdan farkedilmesi zor olan şeffaf plaklar (telsiz ortodonti), lingual tedavi (dil tarafından uygulanan teller) veya estetik braketler gibi güncel estetik tedavi yaklaşımları tercih edilebilir.
Erişkin Ortodontisi ile çocuklardaki ortodontik tedavi arasındaki fark var mıdır?
Erişkinlerdeki ortodontik tedavi ile çocuklar/gençlerin tedavileri arasındaki en büyük fark, erişkinlerin artık büyümemesi ve kemik yapısının daha yoğun olmasıdır. Bu nedenle, benzer bir sorunu olan çocuklara göre erişkin tedavisi biraz daha uzun sürebilir. Ayrıca, erişkinlerde diş eti hastalığı çocuklardan daha fazladır. Bu problemin ortodontik tedaviden önce çözülmesi önemlidir. Ortodontik tedavi ile elde edilmiş düzgün hizalanmış dişlerin, diş eti hastalığına yakalanma riski de azalmaktadır.
Çene bozukluğu olan çocuklarda uyguladığımız büyümeyi yönlendiren ağız içi ve ağız dışı apareyler büyümesi tamamlanan bireylerde etkili olmamaktadır. Bu hastalarda çeneler arası ilişki; hafif şiddetli vakalarda dişler hareket ettirilerek kamuflaj tedavisi ile düzeltilir veya daha şiddetli vakalarda ise ortognatik cerrahi ile yüz güldürücü sonuçlar elde edilir.
Blog Yazıları
Prof. Dr. Emine Uluğ Kaygısız tarafından yazılmış, yapılan tedavi hizmetleri ile ilgili sık sorulan sorulan sorular ile ilgili blog yazıları.