Ortodontik Tedavi Zamanı

Ortodontik Tedavi Zamanı2023-11-26T15:21:51+03:00
klinik foto

Ortodontik Tedavi Zamanı

Ortodontik Bozukluklar Nelerdir ve Ne Zaman Ortodontik Tedavi Yapılmalıdır?

Dişlerde mevcut olan bozukluklar (boşluklar veya çapraşıklıklar) daimi dişlerin sürmesinden sonra her yaşta düzeltilebilmektedir. Dişler, ortodontik tedavi sırasında uygulanan kuvvetlere tepki olarak hareket ederler. Erişkinlerdeki ortodontik tedavi sırasında oluşan fizyolojik süreç çocuktakiyle benzerdir. Ancak erişkinlerdeki kemik dokusu çocuklardan daha yoğundur. Bu nedenle, ortodontik tedavi erişkinde çocuğa göre daha uzun sürmektedir. Bununla birlikte, çocuk yaş grubuyla benzer şekilde ortodontik tedavi başarıyla uygulanabilmekte ve yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir.

Çene bozukluğu olan çocukların ortodontik tedavisinde ise üst ve alt çene kemiklerinin büyümesi kullanılmaktadır. Bu tip hastalarda, büyüme ve gelişim döneminde çeşitli aygıtlarla (ağız içi veya ağız dışı) çenelerin büyümesi yönlendirilerek bozukluk düzeltilmektedir. Bu nedenle bu  tedaviler, büyüme devam ederken yapılabilmektedir. Kemiğin büyümesinin yönlendirilmesi için erken yaşta tanı konulmalı ve hastanın bozukluğunun tipine ve şiddetine göre örneğin bazı bozukluklarda 7-8 yaşlarında, bazılarında ise ergenliğin hemen öncesinde tedaviye başlanması gerekmektedir. Bu dönemde tedavi olamayan çene bozukluğu olan çocuklarda, kemik yapıdaki düzeltme artık büyüme ile mümkün olmamaktadır. 

Erişkin yaşta hafif şiddette olan çene bozukluklarında ortodontik tedavi sırasında dişler hareket ettirilerek çenedeki bozukluk kamufle edilebilmektedir. 

Şiddetli çene bozukluğu olan erişkin hastalarda ise ortodontist planlaması ile çene kemiği ameliyatları yapılarak başarılı sonuçlar elde edilmektedir. 

Sonuç olarak, ortodontik tedavide bireye özel en uygun zamandaki ve en doğru tedavinin planlanabilmesi için ilk ortodontik muayenelerin 7-8 yaşlarında yapılması önerilmektedir.

Bursa Ortodonti Uzmanı

Prof. Dr. Emine Uluğ. Kaygısız ile tedaviler hakkında iletişime geçmek için butona tıklayabilirsiniz.

Blog Yazıları

Prof. Dr. Emine Uluğ Kaygısız tarafından yazılmış, yapılan tedavi hizmetleri ile ilgili sık sorulan sorulan sorular ile ilgili blog yazıları.

Diş Kliniğinde Temiz Hava

Diş Kliniklerinde HEPA (High Efficiency Particulate Air) filtreli ortam aspiratörleri neden kullanılmalıdır? Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve bu nedenle diş hekimliği pratiği, sterilite, hijyen ve hasta güvenliği konularında büyük bir

Go to Top